045-5740176

Bel ons voor al uw vragen of maak nu een online afspraak!

Het Senior kat onderzoek

0 Comments

Bij oudere dieren neemt de kans op het ontstaan van allerlei kwaaltjes toe. Uw kat kan helaas niet zeggen dat ze zich “de laatste tijd wat minder goed voelt” of dat ze “de laatste tijd zo snel moe” is. Voor ons mensen zijn dit aanwijzingen om eens de huisarts te raadplegen. Bij katten merkt de eigenaar over het algemeen pas erg laat dat er iets mis is. Dit komt doordat de meeste (oudere) katten al vrij veel slapen, dus iets meer valt niet op. Als ze naar buiten gaan, bent u er niet bij, dus ziet u ook niet dat hij of zij bijvoorbeeld sneller moe is.

cat dreaming wallpaper 1920x1200

Het is dus verstandig uw kat te laten onderzoeken. Vanaf een leeftijd van 8 jaar is het zonder meer zinvol om jaarlijks een algeheel lichamelijk onderzoek te laten uitvoeren, aangevuld met bloedonderzoek, bloeddruk meting en indien nodig röntgenfoto’s of echo-onderzoek.

  • Bij een algeheel lichamelijk onderzoek wordt het dier nagekeken, bevoeld en beluisterd. Zo kom je over de meeste orgaansystemen (hart, longen, bloed, luchtwegen, huid, gebit, nagels) al te weten of er problemen zijn.
  • Het bloedonderzoek geeft waardevolle informatie over bijvoorbeeld lever, nieren, suiker, alvleesklier.
  • Urine-onderzoek geeft informatie over nieren, urinewegen, veel drinken en nog meer.
  • De bloeddruk kan ook bij katten te hoog zijn: dit is een veel voorkomend probleem, dat echter pas de laatste tijd onderkend wordt. De reden is dat bloeddruk meting bij de kat tot voor kort nauwelijks mogelijk was. Dierenkliniek Leuven is een van de praktijken die de mogelijkheid heeft om dit te doen. Gevolgen van te hoge bloeddruk op langere termijn zijn nierproblemen, oogproblemen, hartproblemen. Hoge bloeddruk bestaat vaak al langere tijd zonder voor de eigenaar merkbare problemen. Het is goed behandelbaar. Veel katten die nu nier- en/of hartpatiënt zijn, waren dit wellicht niet geworden indien men de bloeddruk had kunnen meten en adequaat had behandeld!
  • Röntgenfoto’s en echo-onderzoek zijn nodig als bij een van de andere onderzoeken wordt vastgesteld dat er iets mis met bijvoorbeeld het hart , of als ergens bobbels gevoeld worden. Zij geven dan een indruk over de grootte en vorm van het hart, of er sprake is van longproblemen, of er tumoren of uitzaaiingen van tumoren te vinden zijn.

 Kortom, heeft u een kat 8 jaar of ouder, laat hem jaarlijks goed nakijken door de dierenarts.

Lees ook ons artikel chronische nierziekte bij de oudere kat en Hypertensie bij de kat

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *