045-5740176

Bel ons voor al uw vragen of maak nu een online afspraak!

Hypertensie (hoge bloeddruk) bij de kat

0 Comments

Hoge bloeddruk (hypertensie) is bij (oude) mensen een veel voorkomend probleem. Ook bij de kat zien we dit verschijnsel zeer vaak. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 6 katten ouder dan 7 jaar last heeft van hoge bloeddruk.
Het komt bij oudere katten vaak voor in combinatie met Chronische Nierinsufficiëntie (CIN) en met hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier), maar ook stress is een belangrijke factor in het ontstaan van hypertensie. Het verdient aanbeveling om katten vanaf 7 jaar jaarlijks te onderzoeken.
Katten met CIN of hyperthyreoïdie dienen 2 tot 4x jaar gecontroleerd te worden op hypertensie.

Naast stress, CIN en hyperthyreoïdie wordt hoge bloeddruk ook veroorzaakt door diabetes mellitus (suikerziekte), hyperaldosteronisme, phaeochromocytoma, de ziekte van Cushing en diverse medicijnen.

Symptomen

Bloedingen in het netvlies

Hypertensie is meestal volledig symptoom loos. Bestaat het voldoende lang dan zien we vaak blindheid (door de hoge bloeddruk laat het netvlies in de ogen los), soms neurologische verschijnselen. Aangezien hoge bloeddruk vaak gekoppeld is aan een andere ziekte, zien we de verschijnselen van die ziektes wel.


Gevolgen

Hoge bloeddruk is slecht voor de meeste organen, maar vooral gevoelig zijn de ogen, de nieren en de hersenen. Het kan leiden tot bloedstolsels in de bloedvaten, tot hartproblemen.

Hoe stelt de dierenarts de diagnose?

bloeddrukmeter220

Naast inspectie van het netvlies in beide ogen (verwijde bloedvaten), zal de dierenarts de bloeddruk meten. Bij Dierenkliniek Leuven gebruiken we hiervoor een Ultrasonic Doppler Flow Detecter. Dit is de beste manier om bloeddruk bij katten te meten. Het is niet pijnlijk, vergelijkbaar met de bloeddrukmeting bij mensen. Bij katten gebeurt het vaak aan de staart, soms aan een pootje.

Wat is normale bloeddruk voor een kat?

Gemeten met een doppler en de juiste cuff is een normale bloeddruk voor een kat lager dan 140 mm Hg (kwik). Tussen 140 – 160 mm spreekt men van pre-hypertensie, van 160 – 180 mm van hypertensie, daarboven van ernstige hypertensie

Kan hypertensie behandeld worden?

Naast het behandelen van de onderliggende ziekte is het van belang om ook medicijnen tegen hoge bloeddruk te geven. Genezing is meestal niet mogelijk, maar met de juiste tabletten (levenslang) is de bloeddruk meestal goed te regelen.

Wanneer en hoe vaak moet ik mijn kat laten onderzoeken op hypertensie?

Gezonde senior kat van 7 – 10 jaar: minimaal 1 maal per jaar
Gezonde senior kat ouder dan 10 jaar: liefst 2 maal per jaar
Katten met risicofactoren (zie boven): direct meten, elke 3 maanden controle

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *