045-5740176

Bel ons voor al uw vragen of maak nu een online afspraak!

Feline infectieuze anamie

0 Comments

Waardoor wordt het veroorzaakt?

In Europa wordt het veelal veroorzaakt door een infectie met een bacterie uit de groep van de haemoplasma’s. Dit zijn bacteriën die op het oppervlak van rode bloedcellen leven en hierbij de rode bloedcellen beschadigen. Hierdoor daalt het aantal rode bloedcellen, met anemie (bloedarmoede) als gevolg.
Er zijn meerdere soorten haemoplasma’s, de belangrijkste veroorzaker van gevaarlijke bloedarmoede bij de kat is Mycoplasma hemofelis. Alle haemoplasma’s zorgen voor een persisterende (altijd blijvende) infectie.


Hoe raakt mijn kat besmet?

Dit is nog niet helemaal duidelijk. Vlooien en teken zouden een rol kunnen spelen, maar direct contact via bijtwonden van andere katten ook. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat er transmissie via de placenta mogelijk is (moeder-kitten). Katten met verminderde weerstand (FeLV en / of FIV besmette katten) zijn gevoeliger en ontwikkelen eerder ernstige anemie.


Hoe weet ik of mijn kat feline infectieuze anemie heeft?

Door hun gedrag zijn katten meesters in het verbergen van allerlei kwalen. Het kan dan ook zijn dat u pas iets merkt zodra de kat ernstige bloedarmoede heeft. Meestal zien we verschijnselen als sloomheid, afzonderen, verlies van eetlust. Uiteindelijk vallen natuurlijk de bleke slijmvliezen op, het meest duidelijke kenmerk van bloedarmoede. Soms zijn de slijmvliezen zelfs geel als gevolg van de verhoogde bloedarmoede. Soms zien we hoge koorts.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De dierenarts kan vast stellen dat er bleke slijmvliezen zijn en dus aan anemie denken. Vervolgens wordt via bloedonderzoek de diagnose gesteld. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals echo en röntgenfoto’s. In elk geval moet ook gekeken worden of het dier geen FeLV of FIV infectie heeft.


Welke behandeling is mogelijk?

Bij ernstige anemie moet de patiënt opgenomen worden. Soms is bloedtransfusie nodig, soms kan volstaan worden met ondersteuning door een infuus en middelen om de eetlust te stimuleren en misselijkheid tegen te gaan. Doxycycline is een antibioticum dat goed werkzaam is tegen de bacterie.


Als mijn kat behandeld is, is zij dan immuun voor deze ziekte?

Helaas, dit is niet het geval. Ook behandelde katten die genezen lijken, blijven geïnfecteerd. Zij worden dragers genoemd, en zijn besmettelijk voor andere katten. De dragers kunnen ook weer ziek worden, alhoewel dit niet vaak gebeurt.
Belangrijk is om goede vlooien- en tekenbestrijding te doen, het hele jaar door. Verder is het goed om niet gecastreerde katers te castreren zodat zij minder gaan vechten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *