045-5740176

Bel ons voor al uw vragen of maak nu een online afspraak!

Vaccinatie van het konijn

0 Comments


Hoe werken vaccins?


Een vaccin wordt via een injectie onder de huid gebracht. Het ingebrachte materiaal zorgt ervoor dat de witte bloedcellen getraind worden om in de toekomst virussen en bacteriën te herkennen en direct te bestrijden. Hierdoor worden infecties voorkomen dan wel zeer snel bestreden.
Er zijn “levende” en “dode” vaccins. Een levend vaccin bevat een variant van de ziekte waarbij het virus of de bacterie nog leeft, maar onschadelijk gemaakt is. Bij een dood vaccin is de ziekteverwekker gedood. Levende vaccins geven een langere en betere reactie van het afweersysteem dan dode vaccins, maar kunnen ook wat meer reactie geven na injectie.
Het door ons gebruikte Nobivac Myxo-RHD® (Myxomatose en VHD1) is een levend vaccin, het vaccin tegen VHD1 en VHD2, Filavac VHD KC+V® is een dood vaccin.

 nobivac myxo


Tegen welke ziekten kan een konijn beschermd worden door vaccinatie?

  • Myxomatose (zie ons artikel over myxomatose )
  • VHD (zie ons artikel over VHD )

Waarom zou ik mijn konijn laten vaccineren tegen deze ziekten?

Deze drie ziekten zijn dodelijke ziekten, komen zeer veel voor en er is geen genezing mogelijk als zij besmet raken. VHD1 en VHD2 zijn samen verantwoordelijk voor de massale sterfte van de laatste 20 jaar onder wilde konijnen. Alle konijnen kunnen met myxomatose en VHD besmet worden, zowel binnen- als buitenkonijnen


Wanneer moet mijn konijn gevaccineerd worden?

vaccinatie konijn

Allereerst is er de leeftijd. Konijnen kunnen gevaccineerd worden vanaf 5 weken oud tegen myxomatose en VHD1, deze vaccinaie hoeft niet herhaald te worden en geeft een jaar bescherming. Tegen VHD2 kan vanaf 10 weken gevaccineerd worden, ook deze vaccinatie hoeft niet herhaald te worden. De bescherming houdt vervolgens ongeveer een jaar aan.

Een jaarlijkse herhaling van beide vaccinaties is voldoende om bescherming te houden tegen deze ziekten.


Werken vaccins ook wel eens niet?

In heel zeldzame gevallen treedt onvoldoende bescherming op na vaccinatie. Dit is individueel, het komt doordat het afweersysteem van dat konijn onvoldoende is staat is om afweerstoffen aan te maken.


Is vaccineren gevaarlijk?

Heel af en toe zien we op de plaats van injectie zwelling ontstaan. Meestal gaat dit vanzelf weg, zo niet, dan is het verstandig om uw dierenarts te contacteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *