045-5740176

Bel ons voor al uw vragen of maak nu een online afspraak!

De vakantie APK voor de hond

0 Comments

Voorbereid op reisHond vakantie

Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Om zonder zorgen op reis te kunnen, helpt een goede voorbereiding. Dat geldt voor u, maar zeker ook voor uw hond. Check, check, dubbelcheck: met deze vakantie APK weet u zeker dat u niets vergeet!Misschien gaat uw hond mee op vakantie, maar het kan ook zijn dat uw hond naar een pension of kennel gaat of bij vrienden of familie logeert. Welke situatie ook van toepassing is voor u: met deze handige tips kunnen u en uw hond prettig en onbezorgd uitkijken naar de vakantie.
Goede reis!


Buitenland?

Neemt u uw hond mee op vakantie naar het buitenland? Gezellig! Maar let er dan wel op, dat u met enkele belangrijke zaken rekening houdt. In het buitenland komen namelijk andere hondenziekten voor dan in Nederland. Dit kan dus betekenen dat uw hond bepaalde aanvullende vaccinaties nodig heeft of dat er andere beschermende maatregelen nodig zijn. Ook als u uw hond naar een pension brengt of bij vrienden of familie achterlaat, zijn er zaken om voor te bereiden. We hebben de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje gezet.


Vaccinatie APK hond


Vaccineren

Of uw hond nu met u meegaat op vakantie of thuisblijft: vaccineren beschermt uw hond tegen de belangrijkste ziekten. Als uw hond naar een pension of kennel gaat, is vaccineren zelfs verplicht. Vraag bij reservering naar de vaccinatie-eisen; die verschillen per pension. Meestal moet een vaccinatie uiterlijk 3 tot 4 weken voor het pensionbezoek plaatsvinden. In veel pensions zijn de volgende vaccinaties gewenst of verplicht: besmettelijke hondenhoest (vroeger kennelhoest genoemd), hondenziekte, leptospirose (ziekte van Weil), parvo, hepatitis (besmettelijke leverziekte)


Verplichte vaccinaties voor het buitenland

Als u uw hond meeneemt naar het buitenland, is de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht. Informeer ruim voor vertrek bij uw dierenarts welke vaccinaties en voorzorgsmaatregelen nodig zijn!


Pups en rabiësvaccinatie

Ook pups die binnen Europa de grens over gaan, moeten altijd gevaccineerd zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd. Daar komt bovendien een wacht-termijn van 3 weken bij voordat de vaccinatie geldig is. Hierdoor is het niet meer mogelijk om binnen Europa te reizen met een pup jonger dan 15 weken


Parasieten APK

Pas op voor parasieten!

Parasitaire infecties bij honden komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met wormen, vlooien en teken. Een goede teken- en vlooienbestrijding is hoe dan ook altijd verstandig. Honden die mee op reis gaan buiten Nederland, lopen daarnaast het risico gebeten te worden door exotische parasieten, zoals zand-vliegen en hartwormmuggen.


Vlooien

Een goede preventieve vlooienbestrijding is eigenlijk 12 maanden per jaar aan te raden. Bescherm zeker als uw hond naar een hondenpension gaat. Zorg dat uw hond beschermd en vlo-vrij naar het pension gaat en nog steeds beschermd is bij thuiskomst. Veel pensions eisen dat uw hond ontwormd is en ook beschermd is tegen vlooien en teken.


Zo beschermt u uw hond tegen vlooien

Voor de gezondheid van uw hond, maar ook voor uzelf, is het belangrijk om vlooien te voorkomen. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw hond allergisch zijn voor vlooienbeten. U kunt uw hond langdurig beschermen met diverse middelen, zowel met pillen als met uitwendig (op de huid) aangebrachte middelen. Vraag uw dierenarts om advies.


Teken

teek op hond1

De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten (o.a. ziekte van Lyme) bij mens en dier. Als het buiten weer warm wordt, neemt ook het gevaar op teken toe. Zorg daarom voor een goede, langdurige bescherming tegen teken.


Zo beschermt u uw hond tegen teken

De beste manier om de kans op tekenziekten te verminderen, is om uw hond tegen teken te beschermen met een tekenmiddel. Er zijn middelen verkrijgbaar, die uw hond zowel tegen teken als vlooien beschermen, zowel in pilvorm als in pipetvorm voor toedinening op de huid. Houd er wel rekening mee dat er geen enkel tekenmiddel voor honden bestaat dat uw hond altijd 100% beschermt tegen teken. Daarom is het belangrijk om uw hond ook dagelijks te controleren op teken. Als er dan toch nog teken aangehecht zijn, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen.


De zandvlieg

Door een beet van de zandvlieg, kunnen microscopisch kleine parasieten met de naam Leishmania infantum worden overgebracht op de hond. Leishmaniase kan zich ontwikkelen tot een ernstige ziekte bij honden. Zandvliegjes zijn actief vanaf de schemering aan het eind van de dag totdat de zon weer op is.


De hartwormmug

Hartworm in europa

Hartwormziekte is een ernstige ziekte bij honden. Als een hond niet wordt behandeld, kan de ziekte zelfs leiden tot de dood. Hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm. Door de vrouwelijke steekmuggen worden microscopisch kleine hartworm-larfjes overgebracht op de hond. Deze larfjes trekken door het lichaam van de hond en nestelen zich in de grote bloedvaten rondom het hart.


Zo beschermt u uw hond tegen zandvliegen en hartwormmuggen

Gebruik een middel dat permethrin bevat. Goede middelen zijn Vectra® spot on en Scalibor® Protectorband. Deze laatste is de enige band die tot 6 maanden beschermt tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen. Scalibor® en Vectra®voorkomen niet alleen dat uw hond gestoken wordt door hartwormmuggen, maar voorkomt ook het aanhechten van teken en het bloedzuigen door zandvliegen.


Europa APK

Europees dierenpaspoort

Als u uw pup meeneemt op reis, moet die in het bezit zijn van een nieuw Europees dierenpaspoort. Dit paspoort is alleen via de dierenarts verkrijgbaar. Een dierenarts mag het paspoort alleen afgeven aan honden die door middel van een chip zijn geregistreerd. Het is verplicht dat in het nieuwe paspoort de volledige gegevens en het chipnummer van het dier vermeld worden, waarna deze gegevens worden gelamineerd. Ook de sticker van de (verplichte) rabiësvaccinatie moet worden gelamineerd. Volwassen honden mogen evt. nog reizen met een oud Europees dierenpaspoort, maar moeten ook gechipt zijn.


Checklist Vakantie APK

 Hond naar buitenlandHond naar pensionHond thuis/bij oppas
Chip+1+1+1
Halsband met vakantieadres en tel nr.+++
Europees dierenpaspoort+++
Voldoende medicijnen+++
Rabiës vaccinatie+1+ / –
Besmettelijke hondenhoest vaccinatie+++
Ontwormen+++
Vlooien en teken bestrijding+++
Bescherming tegen zandvliegen en   
hartwormmuggen+
Pension / oppas tijdig reserveren++
Eisen vakantieland nagaan+2
Eisen plaats van verblijf nagaan++
Dieetvoer++/-+
Poepzakjes++
Muilkorf+2+/-+/-
Tekenpincet+++
Middel tegen reisziekte+3

1 wettelijk verplicht
2 zie LICG
3 Zie Reisziekte bij honden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *