045-5740176

Bel ons voor al uw vragen of maak nu een online afspraak!

De protectiecheck

0 Comments

Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of een dier iets mankeert. Sommige ziekten komen plotseling, onverwacht en zijn dus eenvoudigweg niet te voorzien. Dat betekent dat een gezondheidscontrole dus ook niet alles kan opsporen. Vaak is het wel mogelijk om ziekten in een vroegtijdig stadium op te sporen en kan met een tijdige aanpak wel veel narigheid worden voorkómen. Dat is nog steeds beter dan genezen.
Het is dus raadzaam om de gezondheid van uw dier jaarlijks te laten controleren. Bedenk dat de gemiddelde hond of kat in één mensenjaar 5 tot 7 jaar ouder wordt! Tevens kan dan van de gelegenheid gebruik worden gemaakt om de “vaccinatie-op-maat” uit te voeren; het toedienen van alleen die vaccinaties die op dat moment en voor uw huisdier van belang zijn. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Wil je een dier te vaccineren dan moet het volledig gezond zijn. Daarom is vaccineren in combinatie met een gezondheidscontrole erg belangrijk. Dit noemen wij de Protectiecheck. Dit is goed voor u want het kan u onnodige kosten besparen, maar het is vooral goed voor uw huisdier omdat zo onnodig pijn en lijden voorkomen kunnen worden. Tijdens de protectiecheck noteren wij alle bevindingen en adviezen voor uw huisdier, hetzij in zijn vaccinatieboek, hetzij in een protectiechecklist. Op deze wijze heeft u de mogelijkheid om alle adviezen thuis nog eens rustig na te lezen.


Jaarlijkse gezondheidscontrole
Allereerst krijgt u natuurlijk de gelegenheid om eventuele problemen aan de orde te stellen. Dan wordt de algemene lichamelijke conditie van uw huisdier gecontroleerd. Wordt hij sneller moe, heeft hij last van kortademigheid, slaapt hij meer dan anders? Drinkt hij meer, hoe zit het met de eetlust? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de gezondheidscontrole. Daarnaast:


Oren, ogen, huid en vacht
Krabt uw huisdier zich vaker of schudt hij met het hoofd? Dit kan wijzen op oorklachten, vlooien of andere parasieten, allergieën of overgevoeligheden.


Gebit
slecht gebit
Naast ogen, oren, huid en vacht moet zeker het gebit gecontroleerd worden. 80% van alle honden en katten ouder dan drie jaar heeft reeds matige tot ernstige gebitsproblemen. Het gebit wordt gecontroleerd op tandsteen, rotte elementen en ontstekingen. Ze veroorzaken niet alleen een verschrikkelijke stank uit de bek, maar ze vormen ook een gevaarlijke infectiebron, die o.a. de nieren lelijk kan beschadigen. Een goede gebitsverzorging is van belang voor het hele lichaam. Gelukkig beschikt Dierenkliniek Leuven over voldoende kennis en de juiste apparatuur om het gebit in goede conditie te houden.


Gewicht
Is uw huisdier vermagerd, of juist te dik geworden? Gewichtsproblemen hoeven lang niet altijd door (verkeerd) voer veroorzaakt te worden. Dik zijn kan ook veroorzaakt worden door te weinig beweging bijvoorbeeld door pijnlijke gewrichten, door een hormonale storing zoals suikerziekte, door nier, lever en hartproblemen. In deze gevallen moet er een juiste diagnose gesteld worden, waarna een effectieve behandeling kan worden ingezet. Dierenkliniek Leuven biedt u de mogelijkheid om te zware dieren onder deskundige begeleiding verantwoord te laten afvallen.

Vlooienwormenteken en andere parasieten
Er wordt uitgebreid voorlichting gegeven over uit- en inwendige parasieten. Jeuk en een slechte vacht zijn al lastig genoeg, bovendien kunnen parasitaire aandoeningen een bedreiging zijn voor de mens.


En verder?
Natuurlijk wordt er naar hart en longen geluisterd. Vooral in het geval van hartproblemen is het belangrijk om er op tijd bij te zijn, zodat het hart niet teveel reserves heeft verspeeld. In een aantal gevallen kan aanvullend onderzoek aangewezen zijn, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek of een röntgenfoto.


Vaccineren
Door te vaccineren worden veel (vaak dodelijke) ziekten bij onze huisdieren voorkomen. Dankzij stelselmatig vaccineren zijn ziekten als hondenziekte en kattenziekte in Nederland goed onder controle. Als er echter gestopt zou worden met vaccineren dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop op steken. Daarnaast zijn sommige ziekten van huisdieren ook gevaarlijk voor mensen. Bovendien is vaccineren niet “zomaar een prikje”. Wij kijken samen met u welke vaccinaties specifiek nodig zijn voor uw huisdier. Deze keuze hangt af van diverse omstandigheden zoals:
Leeftijd en leefomstandigheden
Contact met andere dieren (pension, asiel, tentoonstelling)
Reizen naar het buitenland
Regionale uitbraak van ziekten


Voorkomen is beter dan genezen
De Protectiecheck is goed voor u want het kan u onnodige kosten besparen, maar het is vooral goed voor uw huisdier omdat zo onnodig lijden en pijn voorkomen kunnen worden.

Voor het maken van een afspraak, of voor meer informatie over de Protectiecheck, kunt u contact opnemen met onze praktijk via onderstaand contactformulier of via telefoonnummer 045 – 574 01 76

Marcel Capser

De Protectiecheck: uw huisdier zal u dankbaar zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *