045-5740176

Bel ons voor al uw vragen of maak nu een online afspraak!

Luizen bij de cavia

0 Comments


Jeuk, kale plekjes op de romp en de pootjes, kleine krabwondjes. Allemaal aanwijzingen voor een parasitair probleem bij de cavia. De mogelijk oorzaken zijn mijten (waaronder schurft), luizen en schimmelinfecties. Dit artikel gaat over luizen.


Wat zijn de symptomen?

Soms zijn er heel lang geen symptomen en is het een toevalsbevinding als de luizen gevonden worden. Meestal zijn er wel klachten;

  • (matige) jeuk
  • Kale plekjes op de romp en soms op de pootjes

krablaesie cavia

  • Wondjes als gevolg van krabben
  • Ruwe vacht
  • Schilfers in de vacht
  • Stoffige vacht
  • Onrust
  • Vermageren
  • Soms zelfs bloedarmoede

Hoe komen ze eraan?

Cavia’s besmetten elkaar onderling. De luizen kunnen soms lang onopgemerkt blijven. Meestal is het dus insleep van buiten door een nieuwe cavia, of uit de winkel. Een enkele keer vindt besmetting via strooisel plaats.


Hoe stel je de diagnose?

De diagnose wordt gesteld door het vinden van de luizen. Mensen met heel goede ogen kunnen ze zien lopen in de vacht van de cavia, meestal is een goede loep nodig. Met behulp van een microscoop is het mogelijk om ook de eitjes (neten) van de luizen te zien.

cavia luis
De luizen wit – oranje van kleur.

De behandeling


Luizen worden gedood door het middel selamectine dat in Stronghold(R) zit. Vroeger moesten cavia’s gewassen worden of kregen ze pijnlijke injecties met ivermectine, maar dat hoeft gelukkig niet meer. Stronghold wordt op de huid toegediend door middel van een pipetje. Na drie weken wordt de behandeling herhaald, vaak is ook een derde behandeling nodig. Vergeet niet alle dieren te behandelen!
Daarnaast dient het hok, alle speelgoed, de drinkbakjes en de voerbakjes goed gereinigd te worden. Het is verstandig om de bodembedekking en het hooi weg te gooien, ook de aangebroken verpakkingen.


Welke dosering?

Een cavia zwaarder dan 800 gram kan veilig een roze pipet Stronghold toegediend krijgen (dit is de dosis voor puppies en kittens kleiner dan 2,5 kg). Is de cavia lichter dan 800 gram, dan moet er minder worden gegeven. Dit kan het beste worden toegediend met behulp van een goed afleesbare 1 ml spuit. Hiermee kan afhankelijk van et lichaamsgewicht de juiste hoeveelheid van de roze pipet worden toegediend. Eén pipet bevat 0,25 ml

100 – 200 gram: 0,025 ml
200 – 350 gram: 0,05 ml
350 – 500 gram: 0,1 ml
500 – 650 gram: 0,15 ml
650 – 800 gram: 0,2 ml

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *