De “sterilisatie”van een gezonde teef

Wat is een sterilisatie?

Eigenlijk is de term “sterilisatie” onjuist: dit is het afbinden van de eileiders, waarbij de eierstokken en de baarmoeder blijven zitten. Bij de teef echter worden de eierstokken (en soms de baarmoeder) compleet verwijderd, dit heet een castratie.

Wat is de beste leeftijd voor een sterilisatie?

Onderzoek toonde aan dat het beste tijdstip voor een sterilisatie van een hond rond de eerste loopsheid ligt. Het kan vanaf 6 maanden oud gebeuren. Goed overleg met de dierenarts is belangrijk.

Wat zijn de nadelen van een sterilisatie?

  • Toename van het gewicht: u kunt dit voorkomen door de hond 15 tot 20 % minder te voeren of speciaal voer voor gecastreerde dieren te geven.
  • Soms karakterveranderingen: hierover bestaat geen duidelijkheid. Sommige honden worden wat feller.
  • Incontinentie (van urine): bij circa 10 % van de behandelde honden treedt passief urineverlies op, meestal pas op latere leeftijd. Het gebeurt meestal in liggende positie of in de slaap. Bijna altijd zijn dit zware en/of grote honden, met name de doberman. Een uitzondering vormt de dwergpoedel, die ook een verhoogd risico heeft. Er zijn veilige medicijnen om deze incontinentie te behandelen, zodat het geen problemen geeft.
  • Narcose- en operatierisico: laag.

Wat zijn de voordelen van een sterilisatie?

  • Hond wordt niet meer loops: geen bloedverlies in huis, geen last van opdringerige reuen.
  • Geen baarmoederontsteking (pyometra) meer: dit komt zeer veel voor bij intacte, oudere teven (70%), en is vaak levensbedreigend.
  • Geen kans meer op CEH, een ziektecomplex dat lijkt op baarmoederontsteking.
  • Niet gesteriliseerde (én niet gedekte) teven ontwikkelen heel vaak mammatumoren (borstkanker). Na 4 loopsheden is de kans op het ontstaan van borstkanker al 25 %! Deze tumoren komen veel voor, en ontwikkelen zich, evenals de baarmoederontsteking, onder invloed van de hormonen die vrijkomen tijdens de loopsheid. Voor oudere, niet gecastreerde teven is de kans op het ontstaan zelfs zo hoog als 70%. Wordt uw hond gesteriliseerd rond de eerste loopsheid, dan neemt de kans op het ontstaan van borstkanker af tot 0,5% !!
  • De kans op “suikerziekte” (diabetes mellitus) wordt kleiner. Ook deze ziekte ontwikkelt zich bij de hond voornamelijk onder invloed van de hormonen tijdens de loopsheid.
  • De kans op allerlei andere hormonale ziekten wordt 6x zo klein

Voor uw hond wegen de voordelen op langere termijn beduidend zwaarder dan de nadelen.